

In het jaar 2000 ben ik begonnen bij het CK in Roermond onder leiding van Paul Dols en zijn vrouw Anne.
Mijn 1ste pot opgebouwd met ,,rolletjes" leeft nog steeds.Verder maakte ik op het CK een kleine kruik een Boeddha en een
tors een kabouter een closetrol,een Haan 2 zeehonden en nog wat kleinere sculptuurtjes.deze blijven in de tuin staan het zij het heel nat is en daarna gaat vriezen,maar tot nu toe was ik het steeds vergeten ,niet echt maar ik zag dat het geen kwaad kon.
Deze werken zijn allen opgebouwd met klei met veel chamot erin,en vaak donkerbruin bakkend hoe donkerder hoe harder gebakken
Deze Amfora kruik of hoe je hem noemen wil had/heeft een tekst die nog nooit iemand uit zichzelf met een goed heeft gelezen en ontdekt wat er staat. na zo'n over de 20 jaar is het steeds moeilijker te lezen. Steeds denk ik ,ik maak een nieuwe maar het komt er maar niet van.Toch wil ik ooit de tekst eer aan gaan doen
Naderhand vond ik het ook leuk om eens te proberen potjes te draaien Daarvoor ging ik op Maandag avond bij Joop Crompvoets in Swalmen leren potjes draaien.Dat viel nog niet zo mee potjes draaien doe je met heel andere klei,namelijk zachte steengoed klei bijna wit bakkend en lekker zacht aan je handen .Ik heb wel wat gemaakt,maar het ging me niet zo goed af, eerstens moet je daar slanke buigzame handen en lange vingers voor hebben,en die heb ik niet.
Ik kon nooit goed daar onder in dat potje naar boven werken en het volgende euvel is dat ik snel weer droge handen heb
en dat draait niet en bleef soms aan mijn eigen potje hangen.Moet je meer water gebruiken zou je zeggen ,maar dan word het potje te week en mijn handen blijven droog.
Zo nu kunt u voor zich zelf de conclusie trekken of je er ooit ook aangaat beginnen
Naderhand is Joop er mee gestopt om een keer per week les te geven,en gaf daar voor i.d.p. workshops een hele week
Na een paar jaartjes ben ik toen bij Peter Hinssen in Reuver terecht gekomenook leuk,andere technieken,kleurtjes ,,trucjes" en ideeën. Ik was er graag gebleven maar mijn handen lieten het afweten.Ik heb niet meer de kracht om goed te centreren en om kleine potjes te produceren zonder functie is niets voor mij.
Hierboven Pitfire en daarnaast Raku gestookt
allemaal heel leuk om te doen ,iedere keer weer een verrassing hoe het uit de oven komt
zachtjes aan ben ik nu na een paar jaartjes en nadat ik gestopt ben met werken en nu officieel met met pensioen weer een klein beetjes aan het freubelen.
Vooralsnog wat experimenteren en aftasten wat ik aankan , niet te lang achter elkaar en alleen met lieve zachte klei
Wouter de kabouter werd hij op het CK gedoopt terwijl hij nog niet af was ,een kabouter met een stout trekje een z.g. n. potloodslijper in wording ,hoewel er niets van te zien is,maar waar collega boetseerders wel eens voor de grap een extra worstje klei aan plakte achter zijn linker hand
rechts een overleden veulentje en daaronder een overleden hondmeisje Kyra
Ondanks artrose en ptd blijft de drang om iets nieuws te creëren,maar iets waar je niet zoveel kracht bij hoeft te gebruiken zoals bij centreren, en gebruik van zware 5/10 kilo klompen klei .
Daarom volgde ik in de Tiendeschuur in Tegelen en bij Vormstof bij Jo en Marjo in Maastricht enkele workshops
Leuk en lichter,en weer een heel andere manier van.. Eigenlijk staat de tuin al vol en overdoeiing maakt het kitscherig, verkopen is moeilijk en om alles maar te bewaren moet je onderhand een extra kamer voor inrichten.Gebruiks-dingetjes zijn altijd weer leuk ,ook om eens iemand te geven en heb je weer eens iets anders in je kast staan zoals nu van porselein. Om er een kleurtje aan te geven met de juiste temperatuur ,materiaal is nog een hele uitzoekerij . En zo ontploft en mislukt er nog wel eens wat ,maar zo hebben ook echte pottenbakkers het vak moeten leren,vaak van van vader op zoon .
Steen goed gedraaid


Raku gestookt

Elysa 'n nichtje



Steen goed gedraaid


90 tiger jaren

nog te bakken





























